Kiedy po wszystkim dałam do wylizania łyżkę po kremie Malwince, usłyszałam: Mama! Pycha!
Składniki:
SPODY:
- 100g herbatników pełnoziarnistych
- 50g rozpuszczonego masła
CHMURKA:
- 2 x 200g jogurtu greckiego light
- krem jogurtowy taki
MUS:
- 300g jeżyn
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny)
- 3 łyżki cukru pudru
DEKORACJA:
- 6 łyżek bitej śmietany
- 3 ciasteczka przełamane pa pół
- 3 kostki startej, gorzkiej czekolady
- kilka jeżyn (u mnie borówki)
Przygotowanie:
SPODY:
Herbatniki zmielić w blenderze, dolać masło, wymieszać. Rozdzielić równo do 6 pucharków. Schłodzić w lodówce.
CHMURKA:
Jogurty ubić mikserem, aby stały się puszyste i napowietrzone. Dosypać proszek, zmiksować dokładnie. Rozłożyć chmurkę do pucharków.
MUS:
Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie.
DEKORACJA:
Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz