Składniki:
(tortownica 24cm)
BISZKOPT:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
MASA JOGURTOWA:
- 500ml jogurtu greckiego lekkiego
- 200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla
- 6 łyżeczek żelatyny + 6 łyżek wrzątku
- 6 łyżek cukru pudru
WARSTWY OWOCOWE:
- 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku
- 200g malin
- 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku
- 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej)
- 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) + 1 szklanka wrzątku
- 3 szt. kiwi
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy cały cukier rozpuści się w pianie, dodawać po jednym żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach.
Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.
MASA JOGURTOWA:
Jogurt umieścić w misce, dolać śmietankę, zmiksować aby napowietrzyć masę. Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić.
Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki.
WARSTWY OWOCOWE:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku.
Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia.
Następne warstwy przygotować analogicznie. Nakładać naprzemiennie: biszkopt, krem, galaretka z owocami - następną wykładamy, kiedy poprzednia stężeje.
Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki.
Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny.
Wygląda cudownie <3 Pewnie jeszcze lepiej smakuje <3
OdpowiedzUsuńhttp://minimalist-lover.blogspot.com/
Idealny na pożegnanie lata :)
OdpowiedzUsuńChoć to kalendarzowe trwa przecież jeszcze blisko miesiąc...
A dziś wspaniała, letnia pogoda :)
Usuń