Składniki:
- 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kwiaty lawendy i laskę wanilii zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny odcedzić i wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia - w razie potrzeby można podgrzać syrop. Do gotowego dolać sok z cytryny dla uzyskania przepięknego koloru.
Przelać do słoiczków lub butelek, trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, a kiedy chcemy przechować go za zimę, należy go zapasteryzować.
Mi każdy kwiatek prawie zdycha. Albo go Frania zje (nasz kot) albo mój mąż zaleje wodą :) A lawenda zdechła mi wczoraj :) Teraz walczę o życie bazylii. Syropu jestem straaaaasznie ciekawa!
OdpowiedzUsuń