Składniki:
- 180g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru padru
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka solu cytrynowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka lemon curd
Przygotowanie:
Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać a następnie nakrętką od butelki umoczoną w mące robić dziurki prawie do blachy. Do każdej dziurki nałożyć po około 1 łyżeczkę lemon curdu.
Blachę włożyć do piekarnika i piec w 170'C około 15 minut.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
a gdzie ja wytrzasnę lemon curd?
OdpowiedzUsuńJest przepis ns blogu :)
OdpowiedzUsuńhttp://cakesbykejt.blogspot.com/2015/07/lemon-curd.html
o, proszę.
Widzę, że kolejna fanka Gry o tron :)
OdpowiedzUsuńO tak, najpierw obejrzałam serial, teraz rozsmakowuję się w książkach :)
OdpowiedzUsuń