Wyszło zaskakująco, pysznie, kokosowo i orzeźwiająco. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie połączenie melona z kokosem, a Malibu (w wersji dla dorosłych) daje mu lekkiego "kopa". Polecam każdemu, kto choć trochę lubi kokosowe klimaty :)
Składniki:
SPÓD:
- 1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa"
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego (--> Amarantus ekspandowany)
KREM:
- 300 ml jogurtu greckiego lekkiego
- 3 duże łyżki śmietanki kokosowej*
- 3 łyżki ksylitolu (--> Ksylitol)
- 1 łyżka malibu
- 3 łyżki wiórków kokosowych (--> Wiórki kokosowe)
- 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch (--> Płatki migdałowe)
- po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza)
Przygotowanie:
Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka.
Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.
Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach.
Całość schłodzić w lodówce.
* aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania puszką, łyżką wybrać z wierzchu śmietankę. Mleczko, które pozostało można wykorzystać do pankejków, naleśników, bułeczek...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za zgłoszenie! :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością to uczyniłam, świetny konkurs, cudne nagrody :)
OdpowiedzUsuńNIe znam takiego deseru :)
OdpowiedzUsuńWymyślony naprędce ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, i ten kształt owoców, po prostu bajka!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/