Ja jak zwykle pokombinowałam i zrobiłam moją wersję miodownika. I wiem na pewno, że zagości na moim stole jeszcze wiele razy.
Składniki:
(foremka 20x20cm)
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 125g masła
KREM:
- 500ml mleka
- 70g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego
- 250g masła
DODATKOWO:
- 200g herbatników
- puszka masy kajmakowej
- polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady)
Przygotowanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić.
KREM:
400ml mleka zagotować, w pozostałych 100ml rozmieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić.
Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.
SKŁADANIE CIASTA:
Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną od kremu.
co to znaczy spienić masło?
OdpowiedzUsuńSpienić to znaczy ubić do białości.
UsuńPozdrawiam!
pychota pychota koniecznie do zdrobienia
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo serdecznie :)
UsuńTen kajmak super podkręcił smak miodownika, nowe doznania :D
OdpowiedzUsuńPrawda? Nas też zaskoczył :)
Usuń