środa, 23 września 2015

Owsiane kuleczki z masłem orzechowym

Mam czasami tak, że chce mi się czegoś, ale nie wiem czego. Niby słodkiego, a może jednak nie... Czegoś, po czym nie będę miała gigantycznych wyrzutów sumienia. Kulki powstały z potrzeby na właśnie takie "coś". Są absolutnie obłędne. Sycą, zapewniają zaspokojenie potrzeby na słodkie, nie rujnując jednocześnie diety i figury. Bez dodanego cukru i tłuszczu, który pochodzi w tym wypadku wyłącznie z masła orzechowego. Mają tylko jedną wadę: uzależniają!



Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200g masła orzechowego solonego
  • 3 łyżki miodu (u mnie gryczany)


Przygotowanie:

Wiórki i płatki połączyć w misce, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać dokładnie i cierpliwie łyżką do powstania jednolitej masy. 
Toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Gotowe wstawić do lodówki do stwardnienia.



4 komentarze:

  1. Lubię takie słodycze :) Prosto, zdrowo i szybko. Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie, zdrowe, a co najważniejsze maja masło orzechowe, które uwielbiam! Pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie! Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń