Składniki:
(na małą keksówkę)
- duże opakowanie kakaowych herbatników
- 300ml kremówki
- 2 śmietan-fixy
- 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy)
SZYSZKA:
- 3/4 puszki kajmaku orzechowego
- ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję)
Przygotowanie:
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
KREM:
Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki.
SZYSZKA:
Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania.
Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą szyszkę, rozsmarować równo, przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozłożyć drugą część kremu i znów herbatniki. Łącznie mamy 4 warstwy herbatników, 2 warstwy kremu i 1 warstwę szyszki.
Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Cudo;))))
OdpowiedzUsuńMi się dostał jeden kawałek, resztę mąż zjadł. Dobrze, że zdjęcia zdążyłam porobić ;)
OdpowiedzUsuńhihi
UsuńCudowne ciasto- przepis bardzo pomysłowy i fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, Małgosiu! :) Moja radosna twórczość ;)
Usuńbardzo ciekawa propozycja, takie ciacho musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne, zachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda przepysznie <3 Też uwielbiam orzechowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńMam to szczęście, że duuuży orzech rośnie mi przed domem :) Mogę szaleć z orzechami :)
UsuńPrzepysznie wygląda ;) uwielbiam orzychy pod każdą postacią ;) a ta szyszka jestem pozytywnie zaskoczona takie banalne a jak fajnie można wykorzystać najprostsze składniki
OdpowiedzUsuńA jaką teksturę ma fajną! Tu gładki krem, miękki herbatnik a za chwilę ta szyszka, taka słodka i zupełnie inna niż reszta!
Usuńfajny post, ciasto wyjdzie na pewno przepyszne :0 mogłaby pani skomentować? bardzo dziękuję http://nonstopyou.blogspot.com/2015/09/ja-i-dino.html?showComment=1443362102384#c7814030494444185781
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie a przepis wygląda na prosty w wykonaniu. Pokaże mojej mamie Pani bloga na pewno się ucieszy z takiej dawki fajnych przepisów!
OdpowiedzUsuńHej, hej! Na Panią to jestem za młoda :)
Usuńhttp://nonstopyou.blogspot.com/2015/09/ja-i-dino.html?showComment=1443362102384#c7814030494444185781
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu booosko..... zżarłabym całe
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam i orzechy i kajmak, więc ten przepis jest dla mnie idealny :) Coś pysznego!
OdpowiedzUsuń