sobota, 26 września 2015

Orzechowiec z szyszką

Ciasta z orzechami należą do moich ulubieńców. Natomiast te z kajmakiem uwielbia mój Mąż. To ciasto to połączenie naszych smaków. Bez pieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo! 



Składniki:
(na małą keksówkę)
  • duże opakowanie kakaowych herbatników
KREM:
  • 300ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy)

SZYSZKA:
  • 3/4 puszki kajmaku orzechowego
  • ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję)

Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. 

KREM:
Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki.

SZYSZKA:
Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania.


Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą szyszkę, rozsmarować równo, przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozłożyć drugą część kremu i znów herbatniki. Łącznie mamy 4 warstwy herbatników, 2 warstwy kremu i 1 warstwę szyszki.
Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.





17 komentarzy:

  1. Mi się dostał jeden kawałek, resztę mąż zjadł. Dobrze, że zdjęcia zdążyłam porobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto- przepis bardzo pomysłowy i fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Małgosiu! :) Moja radosna twórczość ;)

      Usuń
  3. bardzo ciekawa propozycja, takie ciacho musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło przepyszne, zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow wygląda przepysznie <3 Też uwielbiam orzechowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to szczęście, że duuuży orzech rośnie mi przed domem :) Mogę szaleć z orzechami :)

      Usuń
  6. Przepysznie wygląda ;) uwielbiam orzychy pod każdą postacią ;) a ta szyszka jestem pozytywnie zaskoczona takie banalne a jak fajnie można wykorzystać najprostsze składniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką teksturę ma fajną! Tu gładki krem, miękki herbatnik a za chwilę ta szyszka, taka słodka i zupełnie inna niż reszta!

      Usuń
  7. fajny post, ciasto wyjdzie na pewno przepyszne :0 mogłaby pani skomentować? bardzo dziękuję http://nonstopyou.blogspot.com/2015/09/ja-i-dino.html?showComment=1443362102384#c7814030494444185781

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie a przepis wygląda na prosty w wykonaniu. Pokaże mojej mamie Pani bloga na pewno się ucieszy z takiej dawki fajnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  9. http://nonstopyou.blogspot.com/2015/09/ja-i-dino.html?showComment=1443362102384#c7814030494444185781

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda po prostu booosko..... zżarłabym całe

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja uwielbiam i orzechy i kajmak, więc ten przepis jest dla mnie idealny :) Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń