Chia zaskoczyła mnie totalnie. Jest pyszna, a do tego wspaniale zdrowa. Wypełnia żołądek tak, że głodu nie czuje się przez długi czas. Na pewno jeszcze nieraz zagości na moim stole!
Składniki:
- 2 łyżeczki suchych ziarenek chia
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka jagód goji
- 1 trufelka kokosowa (taka)
Przygotowanie:
Nasionka wsypać do szklanki, zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać. Odstawić na kilka godzin do napęcznienia.
Po tym czasie dodać do napęczniałych nasionek 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Całość przełożyć do pucharka lub ładnej szklanki, posypać resztą wiórków kokosowych, jagodami goji, na wierzchu ułożyć trufelkę.
Można całość dosłodzić miodem, cukrem, ksylitolem lub stevią. Ja tego nie robiłam, mój deser nie był bardzo słodki, ale za to bardzo smaczny.
super :) ja uwielbiam nasionka chia, wydaje mi sie tylko, ze 1,5lyzeczki to maksymalna dzienna dawka.
OdpowiedzUsuńJa wyczytałam, że dawka dla dorosłej osoby to 15g, czyli 3 ŁYŻKI. A z chią miałam pierwszy raz kontakt, wybacz ewentualne błędy :)
Usuń2 łyżki, nie 3 :)
Usuńto pewnie rozne zrodla roznie podaja :) :*
OdpowiedzUsuńŁoj tam, toż nie umrę! Ale pyyyszna chia jest, że 1,5 łyżeczki to tak malutko :(
OdpowiedzUsuń