piątek, 4 września 2015

Klasyczne kruche ciasteczka


Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej go nie pomijać.



Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą i lekką masę. Dodać jajko i ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki.
Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec w 160'C około 10 minut. Ostudzić na kratce.

Gotowe ozdabiamy według uznania i potrzeby - u mnie masą cukrową.




6 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają przepysznie! :)

    Pozdrawiam
    ☕ Czarna Kawaa - klik

    OdpowiedzUsuń
  2. A tę masę cukrowa to jak się robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście kupuję - robiłam 130 takich ciasteczek, więc to było praktyczniejsze. Ale można zrobi samemu, po przepis proszę zajrzeć tu: http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-cukrowa-lukier-plastyczny-do-tortow

      Usuń
    2. No tak, pani Dorotka jak zawsze najlepsza!!! :D :D :D

      Usuń
    3. Najlepsza na świecie :) Książki też najlepsze :)

      Usuń
  3. Pięknie prezentują się te ciasteczka! ;-) Ozdoby są cudne :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń