Składniki:
- 400ml zsiadłego mleka
- 200ml mleczka kokosowego
- 100ml kwaśnej śmietany
- 6 cukierków "Trufli"
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
- 2 łyżki wrzątku
- 1/2 gruszki
- 1 śliwka
- 3 łyżki cukru
- 4 ciasteczka owsiane z orzechami
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki.
Mleko
podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku. Do jednej
dodać trufle pokrojone w mniejsze kawałki i śmietanę, a do drugiej
mleczko kokosowe i cukier (3 łyżki). Oba rondelki postawić na ogniu i
podgrzewać. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać po połowie do ciepłej
masy truflowej i kokosowej.
Do naczynia ze spodem
najpierw wlać warstwę truflową, schować do zamrażalnika do zsiądnięcia, a
następnie kokosową - tym razem schować do lodówki do całkowitego
ściągnięcia.
Gruszkę i śliwkę umyć. Gruszkę pokroić w
cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować
karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do
niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i
ułożyć na deserze.
mniam! pyszna przekąska :D
OdpowiedzUsuńPomysłowe :) I ślicznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń