sobota, 12 września 2015

Trufelki kokosowe

Jesteśmy wielkimi miłośnikami kokosowych słodkości - to chyba widać. Tym razem spróbowałam zrobić trufelki bardzo przypominające przepyszne Raffaello. 
Można wzbogacić je migdałem i pokruszonymi wafelkami typu princessa. Na pewno powtórzę wyrób, wtedy już z dodatkami :)





Składniki:


  • 200g białej czekolady
  • 60ml kremówki
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

EWENTUALNIE:
  • 1 wafelek kokosowy typu princessa zmielony na mniejsze kawałki
  • migdały blanszowane

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, zalać kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej lub na maleńkim gazie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Kiedy masa będzie gładka, dolać likier i dodać masło, rozmieszać, aby masło się rozpuściło (teraz można dosypać wafelek). Masę przelać np. do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*.
Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką po trochu, formować kulki (jeśli mamy migdały, teraz zanurzamy je w kremie), obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić**.


* Ponieważ moja masa nie chciała twardnieć, włożyłam ją do zamrażalnika na 3 godziny.
** Gotowe kulki znów włożyłam do zamrażalnika, na całą dobę. Po tym czasie były idealne, wcale nie zamarzły na kość jak się spodziewałam.










Inspirację znajdziecie tu: klik

5 komentarzy:

  1. Wygladają przepysznie. uwielbiam wiórki kokosowe więc na pewno spróbuje je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko uwaga na gramaturę czekolad! Zobaczyłam ostatnio, że moja ulubiona czekolada Alpen Gold już nie waży 100g tylko 90.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chciałoby się jedną porwać i spróbować, jak się patrzy na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń