Składniki:
(na tortownicę 14cm)
BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
KREM:
- 330ml kremówki
- 250ml mascarpone (użyłam tego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
DODATKOWO:
- 3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych do posypania)
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a piekarnik rozgrzać do 170'C.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.
Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty.
KREM:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wiórki i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie podzielić na 3 części i przełożyć biszkopt. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Mniam
OdpowiedzUsuńhttp://happinessismytarget.blogspot.com/?m=1