niedziela, 13 września 2015

Torcik kokosowy

Kolejny kokosowy wypiek w mojej kolekcji :) A na tym nie koniec! Ostatnio mam ogromną ochotę na kokosowe smakołyki, więc kombinuję, szukam przepisów, przerabiam i zmieniam po swojemu. Torcik, jako, że był malusieńki, rozszedł się w okamgnieniu. Zwykle w tortach pokrywam boki kremem, jednak tym razem uznałam, że taki "goły" wygląda uroczo - jasny, śnieżnobiały krem stanowi kontrast dla kakaowego biszkoptu. A biszkopt wyszedł tak puchaty i lekki, że nie potrzeba go nawet nasączać. Całość jest naprawdę pyszna i warta grzechu!



Składniki:
(na tortownicę 14cm)


BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli

KREM:
  • 330ml kremówki
  • 250ml mascarpone (użyłam tego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku

DODATKOWO:
  • 3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych do posypania)


Przygotowanie:

BISZKOPT:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a piekarnik rozgrzać do 170'C.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut. 
Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty.

KREM:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wiórki i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie podzielić na 3 części i przełożyć biszkopt. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.








1 komentarz:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń