(tortownica 15cm)
SPÓD:
- 2 wafelki typu Princessa kokosowa
- 10 herbatników
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
MASA SEROWA:
- 500g mielonego twarogu
- 200ml mleczka kokosowego
- 100g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100g cukru pudru
- 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego
POLEWA:
- 100g czekolady
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
SPÓD:
W blenderze zmielić wafelki i herbatniki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść dobrze. Schować do lodówki na czas przygotowywania sernika.
MASA SEROWA:
Twaróg zmiksować z mleczkiem kokosowym, dodać cukier, po jednym jajku, nadal miksować. Następnie dosypać proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Połączyć składniki.
Wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Upiec w 170'C przez około 50 minut - wierzch ma być delikatnie zarumieniony. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik nie urośnie i nie opadnie :)
POLEWA:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe, wylać na wierzch sernika, posypać wiórkami.
wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńA jak pachnie! Obłęd :)
OdpowiedzUsuńSerniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta! A ten w wersji kokosowej wygląda tak pysznie, że nie potrafiłabym się mu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńA ser był dokładnie jaki? Bo mam niespecjalne doświadczenia. Ten wygląda dobrze.:)
OdpowiedzUsuńSer był z kostki, chudy, bodajże Rolmlecz. Zblendowałm go zamiast mielić w maszynce. Ewentualnie można przycisnąć przez praskę do ziemniaków.
OdpowiedzUsuńSer był z kostki, chudy, bodajże Rolmlecz. Zblendowałm go zamiast mielić w maszynce. Ewentualnie można przycisnąć przez praskę do ziemniaków.
OdpowiedzUsuń