To najlepszy serowy wypiek, który wyszedł spod mojej ręki.
Składniki:
(na tortownicę 18cm)
SPÓD:
- 150g ciasteczek owsianych
- 100g rozpuszczonego masła
MASA SEROWA:
- 750g sera twarogowego Emilki od Mlekomy
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250g serka mascarpone od Mlekomy
- 10 cukierków trufli
- 2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding)
Przygotowanie:
SPÓD:
Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć. Na czas przygotowywania masy serowej schować do lodówki.
MASA SEROWA:
Do miski przełożyć 750g serka Emilki, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać budyń i mascarpone, króciutko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki trufle i odsączone wiśnie,wymieszać łyżką lub szpatułką.
Przelać na schłodzony spód (masy będzie prawie po brzegi, ale nie urośnie), włożyć do nagrzanego do 170'C piekarnika, piec 45-50 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Inspiracja tutaj: klik
Kurcze, aż żałuję, że nie lubię serników. Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńTen jest najlepszy na świecie! Uzależniający :)
OdpowiedzUsuń