poniedziałek, 14 września 2015

Sernik z truflami i wiśniami

Tym razem nie będę skromna. Ten sernik to absolutne mistrzostwo świata. Słodkawy ser, chrupiący spód, soczyste wiśnie i słodkie, pysznie rozpływające się trufle. Nie da się poprzestać na jednym kawałku. Jest za dobry. Osoby będące na diecie niech opuszczą ten post, nie chcę mieć na sumieniu Waszych złamanych postanowień :)
To najlepszy serowy wypiek, który wyszedł spod mojej ręki. 



Składniki:
(na tortownicę 18cm)

SPÓD:
  • 150g ciasteczek owsianych
  • 100g rozpuszczonego masła

MASA SEROWA:

Przygotowanie:

SPÓD:
Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć. Na czas przygotowywania masy serowej schować do lodówki.

MASA SEROWA:
Do miski przełożyć 750g serka Emilki, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać budyń i mascarpone, króciutko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki trufle i odsączone wiśnie,wymieszać łyżką lub szpatułką.
Przelać na schłodzony spód (masy będzie prawie po brzegi, ale nie urośnie), włożyć do nagrzanego do 170'C piekarnika, piec 45-50 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.









Inspiracja tutaj: klik



2 komentarze:

  1. Kurcze, aż żałuję, że nie lubię serników. Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jest najlepszy na świecie! Uzależniający :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń