Powstało z nich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :)
Składniki:
(na blaszkę 20x20cm)
CIASTO:
- 350g mąki
- 200g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 200g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczko proszku do pieczenia
MASA ŚLIWKOWA:
- 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody
LUKIER:
- 120g cukru pudru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
CIASTO:
Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA ŚLIWKOWA:
Śliwki pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem, gotować około 30 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zblendować je na gładką masę. Dodać do niej cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować.
Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.
Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki).
Piec w 180'C około 50 minut.
LUKIER:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić.
Smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńPrzepis się przyda ;)
Zapraszam również do siebie ;>
Z przyjemnością zajrzę :)
UsuńŚwietnie wygląda to cisto, musi być dobre.
OdpowiedzUsuń