Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 10 łyżek mleka
- 4 łyżki miodu
- 100g masła
- 3 łyżki mielonej łuski gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie)
Przygotowanie:
Mleko, miód, cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Dosypać płatki owsiane i cynamon, wymieszać łyżką - masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 - 15 minut.
Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 - 2 godziny w lodówce.
Gotowe można polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja nie robiłam z nimi nic więcej, a i tak były wspaniałe.
łuska gryczana jest rewelacyjna, zarówno jeśli chodzi o właściwości, jak i smak :)
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupić tę łuskę gryczną? W jakich sklepach? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
UsuńPrawda? Mi w smaku przypomina orzechy, wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupić tę łuskę gryczną? W jakich sklepach? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupić tę łuskę gryczną? W jakich sklepach? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupić tę łuskę gryczną? W jakich sklepach? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŁuska gryczana była firmy Sante, widziałam ją w Auchanie i Inter Marche na działach ze zdrową żywnością.
OdpowiedzUsuń