niedziela, 6 września 2015

Batoniki owsiane z kajmakiem

Płatki owsiane, kajmak, orzechy, rodzynki. Czy z takich składników może wyjść coś niesmacznego? Chyba nie da rady ;) Ten deser jest idealny, kiedy chcemy mieć coś energetycznego do zjedzenia, do zabrania na rower, do torby po basenie, na wycieczkę w góry. Zastrzyk kalorii i energii gwarantowany! Wiem, że kajmak nie jest mistrzem zdrowotności, ale można go zamienić na miód, syrop z agawy, daktylowy lub klonowy. Też będzie pysznie :)
Mój brat stwierdził, że smakują jak Corny, a Malwinka pochłonęła aż dwa kawałki. 
 


Składniki:
(na blaszkę 20x20cm)

  • 200g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • garść rodzynek
  • puszka kajmaku orzechowego
  • garść orzechów ziemnych
  • 100g mieszanki Migdałowy Przylądek


Przygotowanie:

Kajmak przełożyć do rondelka i podgrzać, uważając, aby się nie przypalił.
Orzechy, ziarenka z mieszanki i płatki owsiane umieścić na patelni i podprażyć bez tłuszczu, aż będą złote i pachnące. Ostudzić. Przesypać do miseczki, dodać rodzynki, kajmak i wymieszać tak, aby wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
Po schłodzeniu pokroić na batoniki. 






 

6 komentarzy:

  1. FAJNIE ZE OWSIANE ;-)
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie słodkie przekąski :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie cudne zdrowe a zarazem słodkie przekąski ;)
    Zapraszam do siebie - http://k24-7.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy okazji słodkich batonów można przemycić zdrowe płatki owsiane i bakalie, dziecię zajada, aż się uszka trzęsą ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis :)
    ciekawy blog, będę zaglądać cześciej.
    dodaję do obserwowanych!

    http://tallkie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń