środa, 9 września 2015

Ciasto "Miodowa Krówka"

Moja Mama robiła przepyszny miodownik. Był traktowany jako mazurek i przygotowywany głównie na Wielkanoc. Klasycznie krem robiony był z grysiku i trzeba było bardzo uważać, żeby się nie rozwarstwił - nawet Mistrzyni przydarzyło się to kilka razy.
Ja jak zwykle pokombinowałam i zrobiłam moją wersję miodownika. I wiem na pewno, że zagości na moim stole jeszcze wiele razy.




Składniki:
(foremka 20x20cm)

CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125g masła

KREM:
  • 500ml mleka
  • 70g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego
  • 250g masła

DODATKOWO:
  • 200g herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady)

Przygotowanie:

CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić.

KREM:
400ml mleka zagotować, w pozostałych 100ml rozmieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić. 
Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części. 

SKŁADANIE CIASTA:
Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną od kremu.






6 komentarzy:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń