poniedziałek, 7 września 2015

Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką

Kiedy wygrałam książkę "Grzyby i owoce leśne" nie liczyłam, że znajdę w niej pomysły na słodkości. Jak bardzo się pomyliłam! Jest w niej mnóstwo inspiracji na pyszne słodycze. Między innymi przepis na krem ze zsiadłego mleka z owocami leśnymi. Jako, że owoce leśne mam pomrożone i nie chciałam przed przymrozkami naruszać zapasów, zamieniłam je na cukierki - trufle i mleczko kokosowe pozostałe po serniku kokosowym, a jako nutkę owocową użyłam tych, które rosną w moim sadzie i cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Smak jest zaskakujący, dzięki żelatynie zestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie.




Składniki:
  • 400ml zsiadłego mleka
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 6 cukierków "Trufli"
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 gruszki
  • 1 śliwka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 ciasteczka owsiane z orzechami
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki.
Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku. Do jednej dodać trufle pokrojone w mniejsze kawałki i śmietanę, a do drugiej mleczko kokosowe i cukier (3 łyżki). Oba rondelki postawić na ogniu i podgrzewać. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać po połowie do ciepłej masy truflowej i kokosowej.
Do naczynia ze spodem najpierw wlać warstwę truflową, schować do zamrażalnika do zsiądnięcia, a następnie kokosową - tym razem schować do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Gruszkę i śliwkę umyć. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i ułożyć na deserze.






2 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń