poniedziałek, 9 maja 2016

Ciasteczka z kajmakiem Alfajores

Mój mąż uwielbia kajmak i wszystkie wypieki z tym składnikiem są specjalnie jemu dedykowane. Te ciasteczka są wprost idealne - rozpływają się w ustach, kajmak dodaje słodkości, całość wyszła idealnie. Przepis znalazłam na stronie Chowhound.com, zmodyfikowałam go pod siebie, jak zawsze. Mam tylko jedną uwagę - ciasto jest raczej luźne, niełatwo je wałkować i wycinać, ale kiedy obficie podsypie się mąką - daje radę :)


Składniki:
  • 200g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
  • 200g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 1 jajko
  • 150g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można spokojnie pominąć, ja tak zrobiłam)
  • kajmak do przełożenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, nadal ucierać do otrzymania gładkiej masy. Do masy przesiać mąki z proszkiem, dodać ekstrakt. Ciasto jest dość płynne, luźne. Należy przełożyć je do foliowego woreczka, włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. 
Na stolnicę wysypać garść mąki, ciasto jeszcze raz przerobić, wałkować dość cienko, wycinać kółeczka. 
Piec w 180'C 5-7 minut, mają być leciutko złote, ale tak tylko odrobinę. 
Ostudzić ciasteczka na kratce. Zimne składać po dwa przekładając kajmakiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem, ja jednak nie zdążyłam tego zrobić, bo w tajemniczych okolicznościach zniknęły. 


 

6 komentarzy:

  1. Super małe słodkości!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie! aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne ciasteczka, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń