Składniki:
(na formę 25x40cm)
KREM:
- 800ml mleka
- 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi
- 300g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
ŚMIETANA:
- 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka wrzątku
DODATKOWO:
- 200g herbatników
- 150-200g biszkoptów
- 1 duża puszka kajmaku
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej)
Przygotowanie:
KREM:
Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Przykryć folią spożywczą na wierzchu, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania kremu.
ŚMIETANA:
W 1 szklance wrzątku rozpuścić galaretkę razem z żelatyną, ostudzić i zostawić, aż będzie prawie tężejąca.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i wlewając tężejącą galaretkę.
SKŁADANIE:
Na dnie foremki ułożyć 1 warstwę herbatników. Na nich wyłożyć krem, na kremie jedną warstwę biszkoptów które po całości należy posmarować kajmakiem. Przykryć czapeczkami z biszkoptów. Na nich - krem śmietankowy. Całość posypać tartą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.
wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze smakuje! :)
UsuńRzadko robię takie ciasta (dbam o figurę, hihi :P ), ale je uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńps. lubię i obserwuję :-)
UsuńFakt, to ciacho to mała bombka kaloryczna ;) Całe szczęście mąż zjadł znaczną część ;)
Usuń