Składniki:
- 600g łopatki wieprzowej
- 2 opakowania przyprawy do shoarmy Kamis
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu
- olej do smażenia
DODATKOWO:
- rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny
- frytki
- ulubiony sos
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi przyprawami, bardzo dokładnie wklepać i wmasować je w mięso. Idealnie byłoby zafoliować miskę i odstawić ją do lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy.
Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.
Podawać z sałatą, frytkami i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz