Składniki:
(na tortownicę 22cm)
KARMEL:
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
CIASTO:
- 4 banany
- sok z cytryny
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120g miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 kubeczek jogurtu bananowego (330ml)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w grube, około 2cm plastry, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
KARMEL:
W małym rondelku umieścić cukier i masło, stopić razem, gotować aż cukier się rozpuści. Wylać do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. W karmelu ułożyć banany, jeden przy drugim tak, aby zapełniły całe dno.
CIASTO:
Masło utrzeć na puch z cukrami, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą oraz solą, zmiksować. Na koniec wlać jogurt, dokładnie połączyć z masą.
Ciasto wylać na banany z karmelem, piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 minut, do suchego patyczka (jeśli po 60 minutach będzie oblepiony surowym ciastem, należy przedłużyć pieczenie o 10 minut i znów sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu odstawić ciasto do lekkiego przestygnięcia, oddzielić nożem od ścianek tortownicy i przewrócić do góry dnem na paterę tak, aby banany z karmelem były na górze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz