Składniki:
NA MIĘSO:
- 500g oczyszczonej łopatki wieprzowej
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- tymianek, sól, pieprz
NA KOTLETY:
- 1 torebka ryżu jaśminowego
- 100g bryndzy
- sól, pieprz, papryka słodka wędzona
- olej do smażenia
DODATKOWO:
- szparagi
- papryka
Przygotowanie:
MIĘSO:
Oczyszczone mięso pokroić na grube kawałki, posolić, posypać pieprzem. Olej rozgrzać w garnku, mocno obsmażyć na nim łopatkę, aby zamknąć wszystkie pory.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Rozpuścić na patelni masło, obsmażyć warzywa. Dodać do mięsa. Czosnek obrać, dodać również do mięsa. Zalać 1/2 - 3/4 szklanki wody, dodać jeszcze odrobinę soli, pieprzu i tymianek, przykryć garnek pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu około godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby przedłużyć czas duszenia. Należy uzupełniać również poziom płynu w garnku.
KOTLETY:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przykryć pokrywką i zostawić w garnku aż wystygnie. Po tym czasie rozciąć torebkę, dodać bryndzę, widelcem połączyć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką wędzoną mieloną, wymieszać. Formować niewielkie kotlety i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podawać od razu z mięsem i warzywami.
Super pomysł z tymi kotlecikami ryżowymi, już wiem co będzie na obiad!:) Jak myślisz czym można zastąpić bryndze?? :)
OdpowiedzUsuńBiałym serem, żółtym serem, serkiem topionym nawet :) bryndza sama w sobie nie ma zdecydowanego smaku, więc kazdy serek będzie pasował :)
UsuńZapraszam do mnie! 😊😊😊
OdpowiedzUsuń_______
http://coookbeauty.blogspot.com/2016/05/witaj-moge-wejsc.html?m=1
Oczywiście chętnie odwiedzę :)
Usuń