Póki co polecam serdecznie tą wersję!
Składniki:
- 200 - 250g roszponki
- 50g tartego parmezanu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- około 100ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę umyć i bardzo dokładnie osuszyć, np. w suszarce do sałaty. Umieścić ją w wysokim, wąskim naczyniu. Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni, przestudzić, dosypać do roszponki. Dodać również parmezan, ząbek czosnku, sól, pieprz i część oleju (z solą ostrożnie, parmezan jest słony). Zblendować na jednolitą masę. Cały czas miksując dolewać cienkim strumieniem pozostały olej.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz