środa, 4 maja 2016

Kolorowa tarta z owocami

Mam silną potrzebę lata. Słońce, gorące powietrze, obfitość owoców, kolorów... To jest coś, za czym tęsknię. Jestem absolutnie ciepłolubna, zima i mrozy wręcz mnie przerażają. Co prawda minusowe temperatury już za nami, ale do uginających się od letnich dobroci drzew jeszcze nam daleko, więc postanowiłam przybliżyć sobie te wyczekiwane smaki i zapachy właśnie taką tartą. Słodka, soczysta, pyszna. Letnia!


Składniki:
(na foremkę o średnicy 23cm)

BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej

KREM:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%)
  • 250g mascarpone Mlekoma
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich

OWOCE:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 banana
  • kilka borówek amerykańskich
  • kilka truskawek
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić.

KREM:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt.

OWOCE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca. 
Owoce pokroić, ułożyć według własnej fantazji na kremie. Zalać tężejącą galaretką tak, aby oblała wszystkie owoce. Dzięki temu owoce nie obeschną i będą pięknie błyszczały.

Całość schłodzić w lodówce.



 

2 komentarze:

  1. Jest idealna :) Uwielbiam takie owocowe cuda :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ją bardzo, to takie słodkie przywołanie lata :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń