Składniki:
(tortownica 22cm)
- 300g mielonych migdałów
- 200g białej czekolady
- sok i skórka z 2 cytryn
- 100g cukru
- 7 jajek
- 120g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, dodawać po trochu miękkie masło, cały czas ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy z żółtek. Następnie dodać migdały, proszek, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Następnie bardzo, bardzo delikatnie dodać pianę z białek i wmieszać w ciasto.
Przełożyć do tortownicy (22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 150'C około 1 godzinę 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz