poniedziałek, 27 czerwca 2016

Mus czekoladowy

Każdy lubi czekoladę. A mus czekoladowy to już poezja! Delikatny, puszysty i słodki. Z dopełnieniem z bitej śmietany i malinką stanowi deser doskonały, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu. 
Przy okazji chciałam Was bardzo przeprosić, że było mnie ostatnio tu mniej. Niestety w najbliższym czasie tak będzie, szczególnie na początku lipca. Później postaram się być już bardziej systematyczna w blogowaniu. Ale pamiętajcie o mnie, zaglądajcie na bloga i fanpejdż, bo mam w zanadrzu wspaniałe przepisy i konkurs dla wszystkich moich czytelników. 


Składniki:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki czekolady - jedna mleczna, jedna gorzka

DODATKOWO:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan- fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny do dekoracji


Przygotowanie:

Czekolady umieścić w metalowej misce, miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Kremówkę ubić, powoli, cienkim strumykiem wlewać czekoladę do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Przełożyć do kubeczków/ miseczek/ szklaneczek. Schłodzić.
Resztę kremówki ubić, pod koniec ubijania wsypać śmietan - fix i cukier puder, ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować mus. Dołożyć po malince i znów wstawić do lodówki.


 

6 komentarzy:

  1. Jak to pysznie wygląda! Aż zgłodniałam i chyba muszę sobie taki deser przygotować! :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji wychodzi z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kubeczki pokazane na zdjęciach były maleńkie, ale klasyczne pucharki wychodzą 2 - 3 sztuki.

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń