wtorek, 7 czerwca 2016

Rabarbarowa tarta bez pieczenia

Pomysł na tą tartę podpatrzyłam na stronie Ani Starmach. Znalazłam tam mnóstwo pysznych przepisów, jednak ten urzekł mnie najbardziej. Troszkę go zmieniłam, mój rabarbar też nie wyszedł tak różowiutki jak u Ani, ale smakiem nadrabia z nawiązką. Idealne połączenie słodkiego spodu, pysznego, waniliowego kremu i kwaskowatego rabarbaru. Mniam!



Składniki:
(na foremkę 33x11cm)

SPÓD:
  • 400g markizów kakaowych
  • 100g rozpuszczonego masła

KREM:

  • 250ml kremówki
  • 250g mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

RABARBAR:
  • 4 laski rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brązowego 
  • 3 łyżki wody

+ 3 truskawki pokrojone w plasterki


Przygotowanie:


SPÓD:
Ciasteczka zmielić w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy. Schłodzić w lodówce.

RABARBAR:
Rabarbar przyciąć na długość odpowiadającą szerokości formy i obrać ze skórki. Cukier i wodę umieścić na patelni, a kiedy połączą się i cukier rozpuści, włożyć rabarbar. Dusić kilka minut aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Ostudzić.


KREM:

Śmietankę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem i ziarenkami z 1 laski wanilii. Do serka dodać ubitą kremówkę, połączyć. 

SKŁADANIE:
Na schłodzony spód wyłożyć krem waniliowy, na nim ułożyć, jeden obok drugiego rabarbar. Na nim ułożyć truskawkowe plasterki. Całość dobrze schłodzić w lodówce.




 

8 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj robiłam tartę i chyba właśnie znalazłam swój wymarzony przepiśnik. Będę wpadać częściej i na pewno korzystać bo uwielbiam piec ciasta, pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dla Ciebie zawsze mam kawałek! :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój Tato co i rusz "wciska" mi świeże łodyżki rabarbaru, muszę chyba od Ciebie "odpisać" i spróbować czegoś, co wygląda tak pięknie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo wyszło smacznie. Rabarbar po skarmelizowaniu jest słodko - kwaśny i przepyszny :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń