poniedziałek, 6 czerwca 2016

Najlepszy krem czekoladowy

Bardzo chętnie przekładam torty kremem czekoladowym. W połączeniu z jasnym biszkoptem i malinową konfiturą smakują obłędnie. Jest prosty w przygotowaniu, spokojnie można go mrozić a do tego jest puszysty i nie za słodki. Polecam serdecznie, bo jest niezawodny :)


Składniki:
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną*
  • 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma)


Przygotowanie:

Śmietankę umieścić w garnku, zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, mieszać rózgą do połączenia składników. Odstawić do ostudzenia, kiedy będzie zimny, wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Na drugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów.


* jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny.
UWAGA! Nie mówię tu o czekoladzie nadziewanej, a aromatyzowanej.




 

4 komentarze:

  1. Przepis wart zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój numer jeden wśród kremów :) A można też zrobić wersję z białą czekoladą :)

      Usuń
  2. Dziękuję za wspaniały przepis! Super, że można go mrozić - zawsze to jakieś ułatwienie, bo można zrobić więcej i mieć na "zaś" :) pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też duże ułatwienie. Najlepiej rozmrażać go w lodówce przez całą noc. A smak po mrożeniu jest nawet lepszy :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń