czwartek, 15 października 2015

Kakaowo - migdałowa chia na zdrowy deser!

Malutkie nasionka chia urzekły mnie swym smakiem i bogactwem minerałów. Po pierwszej, kokosowej próbie przyszedł czas na następne eksperymenty. A na tym nie koniec, bo głowę mam pełną pomysłów! Tym razem prezentuję coś prostego, szybkiego i bez zbędnych zabiegów, ponieważ angina nadal nie odpuszcza. Na pyszne śniadanie lub deser. Chia poleca się na całej linii!




Składniki:
(na 1 porcję)
  • 2 łyżeczki suchych nasion chia
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego (może być też zwykłe, krowie)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu, cukru)
  • 2 łyżki płatków migdałów do posypania
  • dowolne ziarenka na spód szklanki (u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo)

Przygotowanie:

WIECZOREM:
Ziarenka wsypać do szklanki, zalać mlekiem, zamieszać i odstawić do lodówki na całą noc.

RANO:
Napęczniałe ziarenka wymieszać łyżką, dosypać kakao, dosłodzić syropem z agawy lub miodem, zamieszać. 
Do ładnej szklanki na spód wsypać trochę ziarenek (ok. 2 łyżki), przełożyć pudding, posypać płatkami migdałów (można je uprażyć, ja preferuję nieprażone). I podawać.




17 komentarzy:

  1. pyszny deser! na pewno bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I jakie śliczne rureczki na zdjęciu, Gosiu :)

      Usuń
  3. Nie jadłam jeszcze niczego z tych ziarenek. Chyba czas nadrobić;) gdzie można je kupić?
    Deser wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dostępne w sklepach na działach ze zdrową żywnością, ja swoje dostałam w ramach nagrody ze strony owocowyraj.eu
      Polecam chię, zapycha, syci i smakuje cudownie!

      Usuń
    2. Dzisiaj zakupiłam sobie paczuszkę:) zaczynam eksperymentować:))
      I gratuluję wygranej:)

      Usuń
  4. Ale zrobiłaś mi smaka, taki deser wygląda niezwykle apetycznie :)
    Pozdrawiam!
    wkomenda.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, wygląda bardzo apetycznie! zjadłabym *o*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne, zapraszam do mnie następnym razem :)

      Usuń
  6. Nie znałam chia, także nice to meet you.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chię znam od niedawna, byłam bardzo pozytywnie zaskoczona :)

      Usuń
  7. rany, ale pyszności :)
    wpadnij na nowy post i zrób klik w wishlistę jeśli możesz :)?

    http://fashionelja.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, na pewno go wykorzystam ♥ Nigdy nie znałam chia, ale bardzo mnie zainteresowało :)

    be-different-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń