niedziela, 8 maja 2016

Leczo z pieczarkami

Mistrzynią lecza w naszej rodzinie zawsze była Babcia Julianna, nazywana Babcią Jolą. Przygotowywała to pyszne danie w ramach obiadu, kolacji, a nawet na zimę, w słoiki. Jako dziecko nie przepadałam za leczem, bo nie gustowałam w gotowanej cukinii, jednak wszyscy zawsze zajadali, aż miło. Teraz sama przygotowuję leczo, zupełnie inaczej niż Babcia, po swojemu, ze składników, które najbardziej lubię. Często dodaję pieczarki, czasem kawałek kiełbasy, zwykle jednak leczo jest wegetariańskie. Polecam ten przepis, jest pełen smaku! To  świetny sposób na lekki, dietetyczny obiad.



Składniki:
  • 3 duże, czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 200g pieczarek
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów/3 duże pomidory bez skórki, pokrojone
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku


Przygotowanie:

Cebule i pieczarki obrać, pokroić w grubszą  kostkę. Cukinię i papryki oczyścić i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
Olej rozgrzać w sporym garnku, podsmażyć czosnek i cebule. Następnie dodać cukinię i papryki oraz pieczarki. Przesmażyć przez około 2-3 minuty. Całość zalać pomidorami i dolać nieco wody (1/3 szklanki). Zagotować i gotować około 15-20 minut na niedużym ogniu pod koniec dodając przyprawy. Warzywa nie mogą się rozpadać, mają być półtwarde, a na małym ogniu łatwo tego dopilnować. Podawać z ryżem, grzankami lub solo. 



5 komentarzy:

  1. Leczo chodzi za mną od tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo leczo, przynajmniej u mnie, jest z gatunku "chodzących". No bym zrobiłam ale czasu nie ma... A jak się wezmę, to chwila moment i gotowe. A to jest pyszne, nieprzekombinowane. Można je wzbogacić jakimś mięskiem, ale samo też jest mniam! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ! Właśnie dzisiaj mam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leczo jest zawsze dobre :) odgrzewane przed namiotem też :)

      Usuń
    2. Leczo jest zawsze dobre :) odgrzewane przed namiotem też :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń