sobota, 28 maja 2016

Porzeczkowe pucharki

Czarna porzeczka to jeden z owoców, których nie tknę na surowo. Chyba mam jakiś uraz z dzieciństwa, kiedy rodzicie mieli cały hektar obsadzony krzakami tych owoców, a kiedy przyszedł sezon wszystko pachniało porzeczkami, wszystko było w porzeczkach. Z porzeczkowymi przetworami nie mam problemu, chętnie zjadam konfitury, dżemy, piję soki. Ten deser jest z dodatkiem frużeliny z mrożonych owoców. W połączeniu ze słodkim puddingiem i puszystą bitą śmietaną otrzymujemy coś pysznego i orzeźwiającego.
Przepis znalazłam na stronie sklepu InterMarche i zmodyfikowałam go.


Składniki:

FRUŻELINA:
  • 250g mrożonych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru (więcej lub mniej - według uznania)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:
  • pudding waniliowy Mlekoma (lub ugotowany budyń)
  • 200ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • migdały do posypania
  • biszkopty do wyłożenia dna


Przygotowanie:

FRUŻELINA:
Owoce rozmrozić. Rozmrożone przełożyć do rondelka, dolać połowę wody i cukier. Gotować, aż owoce porzeczki będą się rozpadać, część płynu odparuje a cukier się rozpuści. Wtedy skrobię rozmieszać z resztą wody, wlać do owoców. Pogotować, aż zacznie gęstnieć. Wtedy bezpośrednio do rondelka wsypać żelatynę, rozmieszać i zdjąć z ognia - nie może się zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


SKŁADANIE:

Na spodzie pucharków wyłożyć po biszkopcie. Na niech rozsmarować 3-4 cm warstwę puddingu następnie grubą warstwę frużeliny i ubitą na sztywno śmietankę z cukrem. Całość posypać migdałami. Schłodzić w lodówce.

 

17 komentarzy:

  1. Kochana! Pisalaś że włosy ci mocno wypadaja po ciazu kup koniecznie la roche posay kerium (koszt ok 150 z) drogie ale zahamuje wypadanie na 100%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, bardzo! Może dzięki temu nie wyłysieję do 30 roku życia ;)

      Usuń
  2. ojeju jak to pysznie wygląda

    pozdrawiam i zapraszam do siebie
    https://truskawka1102.blogspot.com/2016/05/danie-japonskie-smazony-kurczak-z.html?showComment=1464464092019#c8042266740390466952

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie łączy się smakowo :)

      Bardzo chętnie zajrzę :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tu jest coś jak dżem, bardzo smaczne! Oczywiście można użyć innych owoców :)

      Usuń
  4. Zjadlabym teraz! Przepis zapisuję. Również nie tknęłabym porzeczki na surowo :D

    Ultra kobiecy blog o muzyce:

    gitaraiszpilki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mają w sobie te porzeczki, że albo się je kocha na surowo, albo nie znosi ;)

      Usuń
  5. Mniam, wyglądają przepysznie. :)
    tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to naprawdę smakowicie *.* Muszę skorzystać z tego przepisu :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja spróbuję! Poczekam na moje porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ostało się kilka krzaczków, które razem z córką dokładnie obskubujemy ;)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń