środa, 29 czerwca 2016

Sernik z brzoskwiniami

To taki klasyk, który wiele osób lubi. Połączenie brzoskwiń i masy serowej to małżeństwo idealne, konsystencje, struktury, smaki wspaniale się uzupełniają, a jeśli dodamy do tego kruchy spód... Wtedy mamy doskonałe ciasto na każdą okazję :) 



Składniki:
(na blaszkę 35x25cm)

SPÓD:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli 

MASA SEROWA:
  • 1kg białego sera
  • 200g cukru pudru
  • 50g kaszy manny (suchej)
  • 4 jajka
  • 200g miękkiego masła

+ puszka brzoskwiń


Przygotowanie:

SPÓD:
Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć dno blaszki (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Podpiec przez 15 minut z 180'C. 

SER:
Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać ser i kaszę mannę, szybko połączyć składniki. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć w równych odstępach połówki brzoskwiń, na nich wylać masę serową i piec w 170'C około godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.





6 komentarzy:

  1. Aż mi w brzuchu zaburczało jak zobaczyłam ten sernik ♥ Zapisuję przepis i piekę go na niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za sernikiem od dziecka, ale połączenie z pyszną brzoskwinią mnie zachęca :) wygląda przepysznie w Twoim wydaniu!
    ann-aspiration

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń