Składniki:
CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125g zimnego masła
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
DODATKOWO:
- 2 niezbyt dojrzałe gruszki
- 2 - 3 łyżki mielonych migdałów
- białko
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota (lub na stolnicy), zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie przerobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Delikatnie zaznaczyć sobie obszar na którym będą gruszki, np. tępą stroną noża (u mnie to około 40cm na 15cm), posypać tą powierzchnię mielonymi migdałami - pozostawić dookoła wolny brzeg około 5 cm. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę na dwie - trzy części. Układać jedna przy drugiej, następnie zawinąć wystające ciasto zawinąć na gruszki. Brzeg posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem.
Piec w 180'C około 25-30 minut.
mmmmmmm :) wygląda smakowicie i chyba nie tak trudno zrobić!
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego wieczoru!
www.wkrotkichzdaniach.pl - nowy wpis! :)
Prościutka! Polecam :)
UsuńBoże jak to cudnie wyglada :3 Jestem pod wrażeniem mmm :O
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wzajemna obserwacje?
Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)
Bardzo chętnie :)
UsuńMmmmmmMmmm.. YUMMY <3
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje,jestem ciekawa jak smakuje :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, zachęcam również do wzięcia udziału w majówkowym konkursie.
Buziaki !!! liikeeme.blogspot.com
Z chęcią odwiedzę :)
UsuńAle pyszność !;D <3 chętnie bym zjadła jakby ktoś mi zrobił ;D
OdpowiedzUsuńWpadaj do mnie! Ja bardzo chętnie piekę dla innych :)
UsuńJest przecudna! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń