piątek, 13 maja 2016

Spaghetti po bolońsku

Kochamy makarony. Są proste w przygotowaniu, uniwersalne, dają ogromne pole do popisu i co najważniejsze - są ekspresowe. Kiedy nie mam czasu na wymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :)



Składniki:
(3 duże porcje)
  • 450g mielonego mięsa z indyka
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100g sera z niebieską pleśnią Bergader Edelpliz
  • 250g makaronu spaghetti


Przygotowanie:

Makaron ugotować według wskazówek z opakowania.
Cebule i czosnek obrać, posiekać drobno. Olej rozgrzać w rondelku, przesmażyć cebulę i czosnek na rumiano. Dodać mięso rozdrabniając je najpierw w rękach, a później w garnku posługując się widelcem. Usmażyć, aż nie będzie śladów surowości. 
Wlać pomidory, popłukać każdą puszkę z soku odrobiną wody, również wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, zagotować na sporym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz i gotować aż osiągnie pożądaną gęstość. Można do garnka dodać makaron i wymieszać z sosem, a można po prostu polać sos na makaron. Po wierzchu posypać grudkami sera z niebieską pleśnią. Kiedy ser lekko rozpuści się w gorącym sosie, danie jest gotowe.






14 komentarzy:

  1. ja uwielbiam spaghettii najbardziej z sosem serowym(sama robie). a do bolońskiego czuje niesmak przez paczkę winiary gdzie wszystko było chemiczne i przesolone... ale jak tak zobaczylam Twój przepis to moze spróbuję :*

    Nowy video cover piosenki Miley Cyrus
    L'oreal True Match


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu zero chemii! Jak się jest mamą alergika, to trzeba kombinować :)

      Usuń
  2. Kocham spaghetti! Właśnie kupiłam bardzo długi makaron (nie sprawdziłam niestety długości, ale o wiele dłuższy niż normalny do spaghetti) i już wiem z czym go podam :D
    https://tenebrisriddle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo... Lubimy długaśne makarony, chyba też się rozejrzę :)

      Usuń
  3. Całość wygląda cudownie! Uwielbiam kuchnię włoską, muszę koniecznie wypróbować wersję z serem! Dzięki za udostępnienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam sos jest dość łagodny (dziecko w domu), a ser dodaje pikanterii. Polecam :)

      Usuń
  4. jejku, kocham spaghetti! śliczne, estetyczne zdjęcia, które budzą apetyt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam spaghetti <3

    wchojnacka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy makaron jest najlepszy na smutki i troski, prócz spaghetti aglio olio to bolognese nadal jest moim ulubionym spaghetti od nastu lat! <3
    http://photo-ejcz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też go uwielbiam :) robię różne wersje, ale ta najbardziej mi smakuje :)

      Usuń
  7. Widzę, że tym razem coś mniej słodkiego!
    Jak patrzę na Twoje wszystkie pyszne desery, to aż chce mi się piec, dziękuje za motywację :)

    http://aaleksm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle słodzę w postach, ale nie zawsze :) staram się urozmaicać, żeby czytelnicy nie pomyśleli, że moja rodzina je same słodycze :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń