środa, 19 sierpnia 2015

Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie

Niefajnie jest, kiedy w domu, takim jak, mój piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno.
Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja doskonała :)






Składniki:

SPÓD:
  • 100g cynamonowych płatków śniadaniowych
  • 60g rozpuszczonego masła


JASNA WARSTWA:

  • 300ml kremówki
  • 200g serka waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody


MALINOWA WARSTWA (+ wierzch)
  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 łyżki cukru


Przygotowanie:

SPÓD:
Płatki śniadaniowe zmielić w blenderze. Dolać masło, wymieszać, wylepić dno tortownicy o średnicy 18cm. Schłodzić w lodówce.

JASNA WARSTWA:
Śmietankę ubić, dodać pod koniec ubijania cukier puder, a następnie serek waniliowy, rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i ziarenka wanilii. 1/2 masy wyłożyć na cynamonowy spód. Resztę zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki.

MALINOWA MASA:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę. 


Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić 2-3 godziny.









3 komentarze:

  1. Kasia dodaj opcję drukuj przepis pod przepisem na blogu. Ciasto rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadlabym!
    Pysznie wygląda.
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń