środa, 26 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i malinami

Przez kilka dni mój tata chodził za mną i biadolił, żeby upiec mu ciasto. "Takie wiesz, ze śliwkami, zwykłe, jak mama robiła". No to zrobiłam najprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach dzieciństwa. Mam nadzieję, że moja córka będzie je kiedyś wspominać z takim uczuciem jak ja teraz.




Składniki:
(blaszka 20x20cm)

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 400ml jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki sody 
  • 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej)
  • szczypta soli
  • śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto.
Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce - wypestkowane śliwki skórką do dołu i maliny. Piec w 170'C około 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem. 








6 komentarzy:

  1. CUDOWNIE WYGLĄDA :)

    W WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE :)

    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ;) Długo szukałam dobrego przepisu, więc na pewno wypróbuje.
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do poczytania www.nowaksisters.blogspot.com <==KLIK

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń