środa, 5 sierpnia 2015

Tarta na cieście francuskim

Bardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. 
Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam do tarty.
Owocki ostatnio muszą być do wszystkiego! Zajadamy się nimi od rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :)




Składniki:

MASA SEROWA:
  • 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker)

MASA OWOCOWA:
  • 250g malin
  • 250g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:
  • 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić.

MASA SEROWA:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Serki zmiksować z jogurtem greckim. Dodać 1/2 żelatyny, zmiksować na puszystą masę. Odstawić na chwilę do lekkiego stężenia.

MASA OWOCOWA:
Owoce zblendować, ale nie przesadnie dokładnie. Dodać resztę żelatyny i wymieszać. 

Na przygotowane i ostudzone ciasto francuskie wyłożyć przygotowaną masę serową, następnie masę owocową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.





3 komentarze:

  1. Tak mało składników, a taki efekt! Super ;-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń