Składniki: (26cm)
SPÓD:
- 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
- 100g masła
- 1kg sera 3-krotnie zmielonego chudego
- 350g cukru
- 7 dużych jajek
- 200g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 200ml śmietanki kremówki
Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
UWAGI:
1. Sernik miksuje się krótko, aby go zbędnie nie napowietrzać.
2. Nie oddzielamy białek od żółtek, bo wtedy piana "wynosi" sernik podczas pieczenia w górę, sernik wtedy pięknie rośnie aby później opaść i utworzyć ohydny krater.
3. Kąpiel wodna lub parowa sprawiają, że sernik jest bardziej soczysty, podobnie jak niska temperatura pieczenia.
4. Sernik może nie rośnie, ale przez to później nie opada.
5. ZAWSZE! należy wystudzić sernik w ZAMKNIĘTYM piekarniku (nie podglądać!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz