Dla mnie to taki jesienny smak. Są pyszne, pokrzepiające i… syte. W sam raz na wycieczkę rowerową, wypad za miasto lub przechadzkę po górach. Bardzo kaloryczne i dodają energii po wysiłku fizycznym :)
Składniki:
- 1/2 kg maki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej z orzechami
Przygotowanie:
Rozpuścić masło, orzechy i czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem waniliowym, dodać orzechy i czekoladę. Jajka ubić z cukrem na puch i dodawać na przemian makę, mleko i masło, całość mieszać ręcznie, króciutko. Powstanie gęste ciasto. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek muffinkowych. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz