Owoców można użyć dowolnych, u mnie w wersji truskawkowej i żurawinowej.
Przepis pochodzi z cudownego magazynu GRYZ, który również serdecznie polecam!
Składniki:
- 10 herbatników (u mnie maślane)
- 3 łyżki masła
- 2 op. serka śmietankowego typu śniadaniowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- ziarenka z 1 kaski wanillii
- dżem truskawkowy/wiśniowy/żurawinowy
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić, wlać do rozdrobnionych herbatników, wymieszać. Tak przygotowaną masę wykładać na dno słoiczków, ugniatać. Schłodzić w lodówce. Żółtko zmiksować na puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, wymieszać. Wyłożyć do słoiczków. Na wierzchu każdego wyłożyć dżem, ozdobić owocami i schłodzić.
Zamiast dżemu (ja miałam resztkę, która nie zmieściła się do słoika na zimę) można dodać zblendowane owoce z odrobiną cukru.
Zamiast herbatników maślanych można użyć kakaowych, zbożowych lub każdych innych, ulubionych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz