Oprócz wspomnianej posypki (np. do muffinek mohito, które niedługo pojawią się na blogu) i creme brule, ten niezwykły cukier jest świetny do napojów, lemoniad, drinków. Polecam!
Wypatrujcie również innych cukrów: różanego, lipowego (o ile narwę lipy) i lawendowego, a wiosną - fiołkowego :)
Składniki:
- 300g cukru kryształu (najlepiej drobnego)
- 150g świeżych listków mięty
Przygotowanie:
Miętowe listki umyć i dokładnie osuszyć.
- Listki umieścić w misie blendera i zblendować na pastę.
- Do miętowej pasty dodać cukier, utrzeć dokładnie, aż składniki się połączą.
- Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, suszyć około 24h od czasu do czasu mieszając, aby cukier się nie zbrylił. Gotowy przesypać do słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz