Te małe cudeńka zrobiłam dla Mężusia z okazji Dnia Ojca. Pyszne, karmelowe, a krem zaskakujący w smaku, mimo użycia tak małej ilości składników :) Przepis został już powtórzony i znów wypiek zniknął w okamgnieniu :)
Składniki:
- 260g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 80ml oliwy z oliwek
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g kajmaku z puszki
- dodatkowo:
- 200g kajmaku z puszki
- 100ml kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiać do dużej miski. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dolać oliwę, wymieszać. Mieszaninę wlać do suchych składników, króciutko zmiksować.
Do foremek muffinkowych nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę kajmaku i 1 łyżkę ciasta na wierzch.
Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wystudzić dokładnie.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać po łyżeczce kajmak cały czas miksując. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować dowolnie gotowe muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz