wtorek, 28 lipca 2015

Kandyzowane płatki róż

Do przetworów z róż zbierałam się bardzo długo. Zjeździłam na rowerze dziesiątki kilometrów w poszukiwaniu prawdziwej, ciemnoróżowej dzikiej róży, niestety na próżno. Dopiero niedawno znalazłam kilka krzaków, niestety już pozbawionych kwiatów. Ale będę wytrwała, poszukam jeszcze, może ostało się choć kilka różyczek.
Znalazłam za to informację, że równie dobrze można przerabia róże ogrodowe, byleby pachniały. Więc oberwałam z płatków różę herbacianą z ogródka i zrobiłam niezwykle dekoracyjne płatki kandyzowane. W planach mam jeszcze kandyzowaną miętę i lawendę, wypatrujcie ich na blogu :)






Składniki:


  • garść płatków róży
  • cukier drobny
  • 1 białko


Przygotowanie:

Białko delikatnie podbić. Każdy płatek posmarować białkiem przy pomocy pędzelka, następnie obtaczać w cukrze. Ułożyć płatki na papierze do pieczenia i wysuszyć przez noc.
Można przechowywać w słoiczku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń