Składniki:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1kostka margaryny
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek
PIANKA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, porzeczki myjemy i przebieramy.
PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz