Przepyszne połączenie tego, co lubię najbardziej: ser, czekolada i suszone śliwki. Kto nie zna słynnych nałęczowskich śliwek w czekoladzie? Coś wspaniałego. Mięciutka śliweczka otoczona słodką, pyszną czekoladą. A kiedy dodamy do tego kremowy, rozpływający się w ustach sernik dostajemy deser idealny. W sam raz słodki, pyszny i uzależniający!
Składniki:
CIASTO:
- 150 g śliwek suszonych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
MASA SEROWA:
- 1 kg mielonego sera białego
- 300 g serka waniliowego
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka
POLEWA:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2-3 łyżki śmietanki
- 100 g śliwek suszonych
Przygotowanie:
Ciasto: Śliwki pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem, a później dodać pokrojone śliwki. Gdy masa wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec ok. 15 min.
Masa serowa: Ser biały, serki waniliowe i cukier puder zmiksować w misce. Gdy masa się wyrówna, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać kilka minut. Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto i dalej piec ok 70 min w 160 stopniach. Ostudzić sernik w piekarniku.
Polewa czekoladowa: Śliwki pokroić na drobne kawałeczki. Czekoladę rozpuścić z masłem, a następnie dodać mleko(lub śmietankę) i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać pokrojone śliwki i polać nią ostygnięty sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz