Mój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :)
Składniki:
3 cytryny
80ml wody
50g masła
200g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody)
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko
żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować.
Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą.
Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz