Składniki:
CIASTO:
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 1 szczypta soli
KRUSZONKA:
- 1 szklanka - mąki
- ½ szklanki - cukru
- ½ kostki - masła
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny w ciepłe miejsce.
Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Posypać obficie kruszonką.
Piec w temp. 180 st. C przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz